torstaina, syyskuuta 28

Täytettä

Signorinalla on pari isoa, aikaavievää projektia työn alla tällä hetkellä. Kun ei itse ehdi kirjoittaa, voi linkata blogiinsa jotain toisen ihmisen kirjoittamaa. Hyi minua ;)

Tässä on erään kuulevan amerikkalaisen artikkeli hänen vierailustaan Lexington School for the Deafissa (Queens, NY). Pointsit kirjoittajalle hauskasta ja mukaansatempaavasta tyylistä. Lisäpisteitä myös siitä, että teksti sisältää paljon asiaa eikä aliarvioi lukijaansa. Kehottaisin silti pieneen kriittisyyteen, sillä tekstistä huokuu amerikkalaisuus ja kenties myös jonkinsorttinen mustavalkoisuus. Ehkä juuri se tekee tästä artikkelista mielenkiintoisen!

Hämmästyin huomatessani, miten paljon siellä on samanlaisia aiheita kuin mitä olen itse tässä blogissani nostanut esille. Tuli kieltämättä vähän teinix olo.

I'm curious about whether they'd date a hearing guy. Masi, who seems like the girl all high school boys would want, answers first. "I wouldn't be sure if a hearing guy was going out with me because he felt sorry for me. I don't want to be treated differently!"

Deaf Girl Power! Yay.

Ja sitten! Juuri remontin jäljiltä avattu saitti: "Viittomakielialan Osuuskunta Via on viittomakielen tulkkausta, opetusta ja näiden palvelujen välitystä tarjoava valtakunnallinen yritys." Sivut ovat nelikieliset: suomalainen viittomakieli, suomi, ruotsi ja englanti. Tsekatkaa ne viittomakieliset sivut, aika veikeät! Linkki kiinnostanee etenkin Zachea, luulen ma :)

P.S. Pimp My Blog -projekti etenee hitaasti mutta varmasti \o/

2 kommenttia:

Valkoturkki kirjoitti...

Ihan kiva pinnallinen raapaisu löytyi em. artikkelista. Sitä voisi ihan mielenkiinnolla lukea jostain mitä vastaavaa tehtiin Suomessa.

Meidän "tasa-arvon" tyyssijassa on syrjitty ja syrjitään sekä enemmistöjä että vähemmistöjä. Enemmistöön kuuluvat naiset ja syrjittyjä vähemmistöjä ovat muun muassa homot, homous oli rikos vuoteen -71 ja sairaus vuoteen -81. =)
(http://www.seta.fi/fi/setafi47.htm)

Kysymykseni lienee enemmän historiaa kuin nykypäivää, mutta suuren ikäluokan asenteissa näkyy historia. Eräät vanhemmat vielä vallassa olevat ihmiset toimivat 1950-luvun periaatteiden mukaan. Onko siis Suomessa viitomakielen ja kuurojen asema parantunut 50 vuoden aikana?
Onko Suomessa aktivisteja, jotka ajavat kuurojen asiaa? En muista nähneeni... =)

Signorina kirjoitti...

Valkoturkki, olisin linkittänyt sulle Kuurojen Liiton 100-vuotisjuhlavuoden weppisivut, joissa oli paljon älyttömän hyvää matskua. Niitä ei vaan enää ole missään, kehveli. Jos aihe oikein todella kiinnostaa, kannattaa hankkia jostain lainaksi viime vuonna valmistunut mestariteos Maahan lämpimään, joka käsittelee Suomen viittomakielisten historiaa. Aivan fantastisen upea teos! *herkistyy vallan*

Kysymyksesi viittomakielen ja kuurojen aseman paranemisesta on todella laaja. Rustaanpa siitä joskus postauksen! Tässä vaiheessa voin vastata lyhyesti: kyllä, olemme edenneet huomattavan harppauksen eteenpäin 50 vuodessa! Tuo aktivismi on aihe, joka kiinnostaa minua aivan mahdottomasti - palataan asiaan, nyt täytyy rientää --->

P.S. Qgqedwh! Miksi Bloggerissa on näin vaikeita word verification-sanoja?! Ei ne spämmirobotit ole ihmisiä, herranjestas.