maanantaina, lokakuuta 30

Gallaudetin yliopiston johtokunta irtisanoi Fernandesin sopimuksen

Ensimmäisenä Suomessa -- ei vaan toisena -- parisenkymmentä minuuttia myöhässä perusteellisen kääntämisprosessin vuoksi Signorinan blogi tiedottaa, että tänään, maanantaina 30.10.2006, Gallaudetin yliopiston johtokunta on päättänyt irtisanoa Dr. Jane K. Fernandesin sopimuksen.
















(Kuva: Washington Post. Christopher Corrigan, yksi telttakaupungin johtohahmoista riemuitsee kuultuaan johtokunnan päätöksestä.)
















(Kuva: Washington Post. Opiskelijat, vanhemmat ja alumnit juhlivat.)


Gallaudet University Faculty, Staff, Students & Alumni (FSSA) Coalition uutisoi aiheesta virallisilla www-sivuillaan. Signorina on ottanut anonyymin bloggaajan vapauden kääntää tekstit enemmän tai vähemmän taitavasti suomen kielelle. Mikäli jokin virallinen taho eksyy tänne ja haluaa käyttää käännöstä tiedotuksessaan, kehotan tarkistamaan seikat alkuperäisestä lähteestä.

¤¤¤

Operaatio Blue Monday

Päivämäärä: 29. lokakuuta 2006
Vastaanottaja: Gallaudetin yliopiston johtokunta
Lähettäjä: Unity for Gallaudet -protestoijat
Aihe: Operaatio Blue Monday

Jos johtokunta ei äänestä sen puolesta, että Dr. Jane Fernandesin rehtorivalinta peruutetaan eikä takaa, että minkäänlaisiin kostotoimiin protestoijia vastaan ei ryhdytä, seuraava suunnitelma toteutetaan. Tarkoituksena on ilmaista vihaa rauhanomaisesti, sillä muutoin seurauksena saattaisi olla väkivaltainen mellakointi.

Kampus lukitaan suruajaksi seuraavien henkilöiden toimesta:

Dr. Bobbie Beth Scoggins (President of National Association of the Deaf), Dr. Allen Sussman (retired Professor and former Dean of Student Affairs), Dr. Yerker Anderson (retired Professor and former president of World Federation of the Deaf), Dr. Frank Turk (CSD Community Relations Director), Mr. David Reynolds (parent) ja lukuisia muita alumneja ja opiskelijoita, jotka ovat valmistautuneet vastaamaan rauhanomaisella mielenosoituksella.

Suosittelemme, että punnitsette sekä hyvät että huonot puolet ja lopetatte tämän kriisin niin, että poistatte Dr. Fernandesin virasta.

Vilpittömästi,

Opiskelijoiden johtajat (Student Leaders)

¤¤¤

Se on nyt virallista: johtokunta irtisanoi Fernandesin sopimuksen

Päivämäärä: 30. lokakuuta 2006
Vastaanottaja: Kampuksen yhteisö
Lähettäjä: Gallaudetin yliopiston johtokunta
Aihe: Johtokunnan kokous

Ilmoitamme pahoitellen, että johtokunta on päättänyt tänään kokopäiväisessä kokouksessaan Dr. Jane Fernandesin virkaannimeämisen irtisanomisesta (voimassa tällä hetkellä) sekä hänen rehtorinvirkansa irtisanomisesta (voimassa 1.1.2007 alkaen). Ymmärrämme seuraukset, jotka aiheutuvat tästä päätöksestä kuten myös ne tärkeät seikat, jotka nousevat esiin, kun johtokunta tutkii päätökset uudelleen tämän protestin edessä. Johtokunta uskoo, että on yliopiston parhaaksi irtisanoa Fernandes tulevasta rehtorin virasta. Vaikka jotkut yhteisön jäsenistä ovat epäilemättä eri mieltä päätöksen suhteen, uskomme tämän olevat tässä vaiheessa välttämätöntä. Johtokunta jatkaa siirtymävaiheeseen liittyviä kokoontumisia. Tämä on ollut vaikeaa aikaa Gallaudetin yhteisölle. Nyt on aika parantua. Johtokunta toivoo, että rakas yhteisömme työskentelee yhdessä vahvemman ja paremman Gallaudetin hyväksi.

¤¤¤

I. King Jordanin lausunto

Päivämäärä: 30.10.2006

Viime kuukausien kamppailu on ollut tuskallista meille kaikille. Olen syvästi huolissani joukossamme tapahtuneesta hajaannuksesta, erimielisyydestä sekä siitä vihasta, joka syrjäytti järjen, kunnioituksen ja kohteliaat käytöstavat.

Meidän kaikkien on nyt yhdistyttävä Gallaudetin vuoksi, etenkin Gallaudetin nykyisten ja tulevien opiskelijoiden tähden.

Haluan kiittää Jane Fernandesia hänen omistautumisestaan, rohkeudestaan ja siitä että hän nousi puolustamaan sitä mikä on oikein. Henkilökohtaisesti minua surettaa Gallaudetin ja Dr. Jane K. Fernandesin puolesta, että hänellä ei ole mahdollisuutta näyttää Gallaudetille ja maailmalle, miten suurenmoinen rehtori hän olisi voinut olla. Hänen visionsa ja suunnitelmansa vision toteuttamiseksi olisivat johtaneet meille kaikille rakkaan yliopiston kohti loistavaa tulevaisuutta. Johtokunnan jäsenet näkivät tämän lupauksen, kun he valitsivat Dr. Fernandesin rehtoriksi. Ratkaistakseen tämänhetkisen umpikujan johtokunta uskoo tarpeelliseksi muuttaa suuntaa ja minä hyväksyn heidän päätöksensä. Nyt meidän kaikkien täytyy laskea sanalliset aseemme ja saattaa yhteisöllisyyden tunne entiselleen.

Viime marraskuun puheessani Town Hallissa sanoin, että on olemassa enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Nyt luulen, että päästimme sen katoamaan tähtäimestämme. Meidän tulee työskennellä yhdessä ja keskittyä uudelleen niihin ydinarvoihin, jotka yhdistävät meitä. Meidän ei pidä etsiä ratkaisua viime kuukausien kamppailuun voittajien ja häviäjien muodossa. Jos teemme niin, häviäjiä tulevat olemaan Gallaudet ja meidän opiskelijamme.

¤¤¤

Jane K. Fernandesin lausunto

Päivämäärä: 30.10.2006

Olen syvästi pahoillani kuultuani, että johtokunta päätti keskeyttää sopimukseni. Rakastan Gallaudetin yliopistoa ja uskon, että työpanokseni yliopiston tulevaisuuden hyväksi olisi ollut merkittävä. Toivon, että Gallaudetin yhteisö voi ne parantaa haavat, jotka ovat syntyneet. Luotan siihen, että me kaikki haluamme vahvemman, paremman ja inklusiivisemman Gallaudetin, jossa ASL ja kuurojen kulttuuri ovat olleet ja tulevat aina olemaan akateemisen ja yhteisöllisen elämän ytimessä.

¤¤¤

Johtokunnan vastuuvelvollisuuslausunto

Päivämäärä: 30. lokakuuta 2006
Vastaanottaja: Gallaudet University
Lähettäjä: Johtokunta
Aihe: Johtokunnan lausunto

Johtokunta kunnioittaa ihmisten oikeutta ilmaista näkemyksensä rauhanomaisin keinoin. Siitä huolimatta henkilöt, jotka ovat loukanneet lakia ja Gallaudetin yliopiston toimintasäännöstöä asetetaan vastuuseen. Odotamme, että yliopisto kunnioittaa ihmisten ja omaisuuden kunnioittamisen pitkiä perinteitä ja sen toiminta palaa normaaliin.

¤¤¤

Huom! Kyseessä Signorinan omat käännökset Gallaudet University FSSA:n www-sivuilta. Signorina ei vastaa käännöskukkasista. Hähä. Kommenttilootaan saa laittaa korjauksia, jos jossain oikein rehottaa.

5 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Huh, onpas ollut aikamoinen jännäri! Saapa nähdä, miten tilanne jatkossa muotoutuu.

Signorina kirjoitti...

Kaura: Todellakin! Käsitykseni mukaan seuraavaksi keskitytään siihen että rehtorin hakuprosessi menee niin kuin pitääkin. Edunvalvontaa!

Valkoturkki kirjoitti...

Hyvä käännös! Mutta asiaan...

Aika härskiä puhetta Jordanilta ja hyvin muotoiltua. Joka toisessa kappaleessa haukutaan mielenosoittajia ja jokatoisessa kappaleessa kehotetaan yhtenäisyyteen.

Ensin kertoo laveasti, kuinka viha syrjäytti järjen, kunnioituksen ja käytöstavat eli kuinka mellakoitsijat tekivät järjettömyyksiä, siis toimivat hänen päätöksiensä vastaisesti. Seuraavaksi kehotetaan toimiaan yhteisen päämäärän hyväksi.

Ja tietenkin ylevän fiiliksen jälkeen taas puukotetaan mielenosoittajia. Loppuun tietenkin mutistaan yhteisistä arvoista ja oppilaiden mahdollisuudesta saada takkiinsa. Jollei yhdistetä voimavaroja... bla bla.

Hieno puhe sanavalinnoiltaan. Ei tosin kannustava, vain varoitteleva ja osoitteleva. Satunnainen seuraaja olisi kuvitellut loppukaneetista jotain ylevää, kirkasta tulevaisuutta kuvaavaa, tyyliin, rakennetaan yhteistä tulevaisuutta, eikä varoitusta.

Harvoin näkee noin hyvin rakennettua puhetta.

Valkoturkki kirjoitti...

Asiasta toiseen. Mieleeni juolahti kuurojen koulutus.

Käyvätkö kuurot joissain omissa peruskouluissa ja lukioissa, kunnes valmistuvat tekemään työtä?

Entä yliopistotasoinen koulutus?

Voiko kuuro tehdä mitä tahansa työkseen esim. Ohjelmoija, opettaja, puuseppä, kirjailija, siivooja, insinööri tms? Siis pyöriä töissä, joissa ei erityisesti tarvita korvia.

Jostain syystä juolahti mieleen, kun tämä Gallaudet vaikuttaa tuntuvan isolta asialta. Meillä kuulevilla kun noita yliopistoja löytyy pilvin pimein, niin yhden sisäisistä sotkuista ei juuri nouse kohua.

Signorina kirjoitti...

Valkoturkki: Olin itsekin aivan O_o Jordanin puheen viimeisestä lauseesta. You're doomed.

Kuurojen koulutuksesta: meillä Suomessa on vielä about parikymmentä kuurojen peruskoulua ympäri maata, mutta yhä suurempi osa kuuroista ekaluokkalaisista integroidaan kuulevien kouluihin. Tämä on synnyttänyt huolestusta kuurojen yhteisössä, sillä kautta historian ovat kuurojen yhdistykset ja koulut luoneet perustan kuurojen yhteisölle ja välittäneet kuurojen kulttuurin, perinteen ja arvot seuraaville sukupolville. Yhdistyksissä ja kouluissa opitaan mm. keinot, joiden avulla kuuro pystyy toimimaan kuulevassa yhteiskunnassa.

Suomessa on vain yksi kuurojen lukio ja se sijaitsee Mikkelissä. Se oli suosittu 2000-luvun alkuun saakka, minkä jälkeen kuurot nuoret ovat yhä enenevässä määrin integroituneet kuulevien lukioihin viittomakielen tulkin kera. Usein yksin, sillä samanikäisiä kuuroja ei pikkukaupungeista oikein löydy. Helsingissä, Eiran aikuislukiossa, on esimerkillinen opiskelutulkkijärjestely kuuroille opiskelijoille, mikä on houkutellut kuuroja nuoria muuttamaan Helsinkiin muualta Suomesta. Eirassa oli ainakin 2000-luvun alussa huomattava määrä kuuroja opiskelijoita.

Kun mennään korkeakouluasteelle, ei Suomessa ole ainuttakaan kuurojen omaa yliopistoa saatikka ammattikorkeakoulua, mikä on ihan ymmärrettävää. Viittomakielistä korkeakoulutason koulutusta sen sijaan järjestetään: Jyväskylän yliopistossa on eniten kuuroja korkeakouluopiskelijoita tällä hetkellä, sillä siellä on viittomakielisen luokanopettajakoulutuksen lisäksi viittomakielen maisterikoulutus. Ammattikorkeakouluissa ympäri Suomea opiskelee kymmeniä kuuroja tällä hetkellä.

Kuuro todellakin voi tehdä työkseen vaikka mitä. Joitakin rajoituksia edelleen on, kuten mm. rekka-auton ajokielto, joka on täysin järjetön ja pitäisi mielestäni kumota. Sitten on ammatteja kuten esim. puhelinvaihde, mutta sellaista ei kukaan täysjärkinen kuuro haluaisi tehdäkään. Kuuroja lääkäreitä tai asianajajia ei meillä ole, mutta se päivä ei varmaankaan ole kaukana, kun joku aloittaa opintonsa. Kuurojen työttömyysaste oli joulukuussa 2005 24,4%, joten loput kolme neljäsosaa on töissä erilaisissa ammateissa. On kultaseppää, insinööriä, remonttireiskaa, opettajaa, siivoojaa, kielenkääntäjää, putkimiestä, sosionomia, tradenomia, medianomia ja vaikka mitä. Suomen ensimmäinen teologian maisterikin odottaa pappisvihkimyslupaa. Saa nähdä mikä on kirkon kanta, kun naispappeuskin oli niin vaikea pala.. ;)