lauantaina, lokakuuta 28

Unity for Gallaudet 2006

Gallaudetin yliopistossa on tämän vuoden toukokuun alusta lähtien kapinoitu uuden rehtorin, Jane Kelleher Fernandesin valintaa vastaan. Fernandesin on määrä aloittaa virassa 1.1.2007.



















(Kuva: Deaf Hot News)

Mediassa on usein mainittu Fernandesin kohtaaman vastustuksen syyksi, että mielenosoittajat eivät pidä häntä tarpeeksi kuurona johtamaan oppilaitosta. Fernandes on syntynyt kuurona, mutta oppinut amerikkalaisen viittomakielen vasta 23-vuotiaana. Vastustajat ovat sitä mieltä, että Fernandes on korostanut medialle antamissaan lausunnoissa "not deaf enough"-väitettä, mikä on synnyttänyt väärän käsityksen protestin luonteesta ja saattanut yhteisön huonoon valoon.

Fernandesin valintaa vastustetaan, koska häntä ei pidetä sopivana rehtorin virkaan niiden kuuden viime vuoden perusteella, jolloin hän on työskennellyt johtoasemassa Gallaudetin yliopistossa. Hänen johtamistaitoaan ja sosiaalisia kykyjään ei pidetä riittävinä. Toinen syy vastustukselle on se, että valintaprosessin katsotaan olleen epäoikeudenmukainen. Vastustajat viittaavat rotusyrjintään ja kokevat, että ehdokkaiden moninaisuutta ei ole kunnioitettu. Yhteisö on sitä mieltä, että heidän mielipiteitään ei myöskään ole kuunneltu ja otettu huomioon. Lisäksi istuvan rehtorin, I. King Jordanin, uskotaan sekaantuneen prosessiin ja vaikuttaneen suotuisasti Fernandesin valintaan.

Kevät 2006

Toukokuun 1. päivänä johtokunnan puheenjohtaja Celia May Baldwin ilmoittaa, että Gallaudetin uudeksi rehtoriksi on valittu Jane Kelleher Fernandes. Yleisö ilmaisee vastustuksensa välittömästi (video). Muutaman viikon kuluttua Baldwin jättää puheenjohtajan virkansa ja mainitsee saaneensa uhkauksia rehtorivalinnan vuoksi. Opiskelijat perustavat ”telttakaupungin” (Tent City) kampukselle osoittaakseen olevansa yhteisesti eri mieltä valinnan suhteen. NBC Nightly News uutisoi aiheesta (video, tekstitetty). Kun lukukausi päättyy, opiskelijat joutuvat purkamaan teltat ja makuupussit sekä lopettamaan mielenosoituksen.

Syksy 2006

Lokakuun 2. päivänä telttakaupunki pystytetään uudelleen, sillä opiskelijat eivät edelleenkään tunnusta Fernandesia yliopiston 9:nneksi rehtoriksi.

Lokakuun 6. päivänä sadat opiskelijat valtaavat telttakaupungin vieressä sijaitsevan rakennuksen, Hall Memorial Buildingin ja lukitsevat sen. Heidän tarkoituksenaan on saada oppilaitoksen hallinto neuvottelupöydän ääreen. Yliopiston turvallisuustyöntekijät tekevät rakennukseen rynnäkön pommiuhan vuoksi. Uhkaus osoittautuu perättömäksi. Opiskelijoiden mukaan virkailijat tekivät kohtuutonta väkivaltaa pippurisuihkeilla ja pampuilla. Yliopiston edustaja kertoo CNN:lle, että asia on tarkistettu ja mitään välineitä ei ole käytetty. Asiaa tutkitaan rehtori I. King Jordanin määräyksestä.
















(Kuva: Washington Post. Opiskelijat ovat vallanneet Hall Memorial Buildingin.)

Seuraavalla viikolla oppilaskunnan puheenjohtaja keskustelee oppilaitoksen johtokunnan jäsenten kanssa ja esittää pyynnön, että seuraaviin kahteen vaatimukseen myönnytään:

1) Jane Fernandes esittää eroanomuksen johtokunnalle ja uuden rehtorin hakuprosessi käynnistetään uudelleen
2) että minkäänlaisiin kostotoimiin protestiin osallistuneita opiskelijoita, henkilökunnan edustajia ja muita henkilöitä vastaan ei ryhdytä

Lokakuun 11. päivänä yliopiston jalkapallojoukkue tukkii kampuksen autoillaan, joiden renkaat on laskettu tyhjiksi. He muodostavat myös ihmisketjuja. Seuraavana päivänä rehtori I. King Jordan vetoaa opiskelijoihin ja sanoo, että heillä on oikeus osoittaa mieltään, mutta ei oikeutta estää opetuksen jatkumista.

















(Kuva: Washington Post. I. King Jordan vetoaa mielenosoittajiin.)

Seuraavana päivänä I. King Jordan määrää pidättämään kaikki opiskelijat vastoin poliisin neuvoja. Poliisi pidättää 133 henkeä (video). Tim Rarus, eräs vuoden 1988 Deaf President Now –liikkeen johtohahmoista on ensimmäisiä pidätettyjä. Juuri ennen pidätystään hän huutaa Jordanille: ”Autoin sinua pääsemään virkaan ja nyt sinä pidätät minut!” (”I helped put you in office, now you’re arresting me!”)

















(Kuva: Washington Post. Tim Rarus saapui kampukselle osoittamaan tukensa. Samana iltana hänet pidätettiin.)


















(Kuva: Washington Post. Mielenosoittajat juuri ennen pidätyksiä.)















(Kuva: Washington Post. Mielenosoittajat tekivät passiivista vastarintaa valahtamalla veltoiksi.)

Lokakuun 13. päivä saa nimen musta perjantai (Black Friday), koska pidätysten katsotaan rikkoneen kuurojen oikeuksia mm. siksi, että ne tapahtuivat pimeässä eivätkä pidätetyt siksi kyenneet kommunikoimaan poliisien kanssa. Päivän katsotaan myös herättäneen uudelleen kuurojen kansanliikkeen (Deaf civil rights movement). Poliisin mukaan kyseessä on suurin massapidätys Washington DC:ssä sitten 1960-luvun. Kuuro taiteilija Roy Ricci maalasi mustan perjantain jälkeen näkemyksensä Jane Fernandesista (video).

Mielenosoittajien joukko kasvaa 300:sta lähes 1 000:een. Gallaudetin entiset opiskelijat ja työntekijät saapuvat tukemaan opiskelijoita. NAD:n (National Association of the Deaf) puheenjohtaja Bobbie Beth Scoggins keskeyttää lomamatkansa ja lentää paikalle ilmaisemaan NAD:n tuen opiskelijoiden vaatimuksille.

Lokakuun 16. päivänä yliopiston henkilökunta kokoontuu äänestämään epäluottamuksesta ja siitä, että Jane Fernandes luopuu virastaan Gallaudetin yliopiston korkeimmaksi hyväksi. Paikalla on 168 henkeä 221:stä. Tulos: 138 edustajaa (82%) äänestää puolesta, 24 vastaan ja 6 tyhjää.

















(Kuva: Washington Post. Opiskelijat osoittavat tukensa yliopiston henkilökunnalle, jotka ovat menossa äänestämään.)

Lokakuun 18. päivänä Gallaudetin yliopiston henkilökunta järjestää oman marssinsa ilmaistakseen mielipiteensä I. King Jordanille, joka kieltäytyy ottamasta huomioon, että 82% henkilökunnasta vastustaa Fernandesin valintaa (video).

Lokakuun 21. päivänä yli 4 000 henkeä marssii Capitolille osoittamaan mieltään (video).

















(Kuva: Washington Post. Marssi Capitolille.)

Lokakuun 23. päivänä ihmiset kokoontuvat kynttilävalvojaisiin tukeakseen kahdeksaa nälkälakossa olevaa opiskelijaa. Samalla järjestetään lehdistötilaisuus.
















(Kuva: Washington Post. Kynttilävalvojaiset ja lehdistötilaisuus Gallaudetin pääportilla.)






















(Kuva: Washington Post. Kynttilävalvojaiset.)

Gallaudetin yliopiston opiskelijoiden, työntekijöiden, alumnien ja muiden tukijoiden sinnikäs protestoiminen on herättänyt viittomakieliset reagoimaan - ei vain Amerikassa, vaan myös muualla maailmassa. Telttakaupunkeja ja mielenosoituksia on järjestetty ympäri Yhdysvaltoja (mm. Austin, Edmonton, Dallas, New Jersey, Seattle ja St. Augustine) ja lisäksi myös ainakin Kanadassa ja Iso-Britanniassa. Suomessa kuurot osoittivat tukeaan kokoontumalla torstaina 26.10. Valkeaan taloon kuvatervehdystä varten. Vastarintaliike, Gallaudet University FSSA Coalition, päivittää jatkuvasti uutisia sivuilleen. Lisäksi kuurot kirjoittavat aiheesta blogeissaan.

Jane Fernandesilla ja hänen tukijoillaan on www-sivut, joiden kautta he pyrkivät vastaamaan väitteisiin. Fernandes on useaan kertaan sanonut, että hän ei vastustuksesta huolimatta aio luopua virasta.

Uutisia aiheesta Suomessa:

Lopuksi vielä muutama kiintoisa linkki: Unity for Gallaudet pähkinänkuoressa (video, tekstitetty), kuuro opiskelija LaToya Plummer CBS:n uutisissa (video, tekstitetty) ja I. King Jordan vuonna 1988 (video, tekstitetty). Ja tietenkin "Unity for Gallaudet Song" (video).

3 kommenttia:

zache kirjoitti...

Mielenkiintoista; hurjaa meininkiä siellä jenkkilän maassa näemmä.

Mari kirjoitti...

Hämmentävää... En usko, että Suomessa kukaan jaksaisi protestoida yhtään MISTÄÄN viikkoa kauempaa. Pidäthän meidät ajan tasalla jatkossakin? :)

Signorina kirjoitti...

Zache & Mari: Joo! Olen huuli pyöreänä seuraillut. Himottaa aivan lentää järven toiselle puolelle haistelemaan fiiliksiä. Ei meillä Suomessa koskaan tuollaisia. Pahus.

Perso: Edellinen leiska ei antanut Signorinasta kovin vakavasti otettavaa vaikutelmaa ;( Siirryin Bloggerin betaversioon ja huomasin riemukseni, että siellä pystyy vaikuttamaan väreihin ja ulkoasuun! Vieläpä ilman, että täytyisi olla joku koodariguru. Vielä kun keksis kuinka bannerin saisi istumaan sopivasti tuonne >:/