tiistaina, heinäkuuta 18

Ha ha ha.

Usein ajatellaan, että kuurot kokevat kuurovitsit loukkaaviksi. On totta, että joku voi kokea ne rasistisina, mutta se osoittaa mielestäni aika huonoa huumorintajua ;)

On olemassa kuurojen itsensä luomia vitsejä, jotka ovat parhaimmillaan viittomakielellä esitettyinä. Toiset vitsit ovat kuulevien keksimiä ja niistä huomaa, etteivät kuulevat aina ole perillä asioista...

---

Kuuro blondi

Miksi kuuro blondi istuu sanomalehden päällä? - Jotta hän voisi lukea huulilta.

Ha ha. Very funny :P Tämä vitsi on varmasti kuulevien keksimä.

---

Mafia

Mafia palkkaa kuriiriksi kuuron miehen, sillä turvallisuussyistä on parempi, että hän ei kuule keskusteluja. Eräänä päivänä miehen piti kuljettaa mafialle suuri määrä rahaa, mutta hän ei ikinä tullutkaan paikalle. Gangsterit jäljittävät hänet, mutta eivät löydä rahoja. Koska kukaan ei osaa viittomakieltä, he järjestävät paikalle tulkin.

Gangsteri kysyy uhkaavan näköisenä: "Mihin olet piilottanut rahat?!" (Tulkki tulkkaa kysymyksen.)

Kuuro mies viittoo ja tulkki tulkkaa: "Jouduin heittämään rahat jokeen, koska poliisit olivat perässäni!"

Gangsteri suuttuu: "Älä ##¤@& valehtele! Kerro heti, missä rahat ovat! (Tulkki tulkkaa jälleen.)

Kuuro mies tulkin välityksellä: "Vannon, että se on totta! Minun oli pakko päästä niistä eroon!"

Gangsteri vetää esiin revolverin ja osoittaa sillä kuuron miehen silmien väliin. "Kerro minulle, missä rahat ovat, tai tapan sinut siihen paikkaan!!!" (Tulkki tulkkaa uhkauksen.)

Kuuron miehen otsalta valuu hiki. Hän viittoo: "Ne ovat kenkälaatikossa makuuhuoneessani olevan vaatehuoneen irtonaisen lattialaudan alla."

Tulkki sanoo: "En tiedä missä rahat ovat, enkä usko että uskallat vetää liipaisimesta."

Kuurojen yhteisössä erittäin tunnettu, klassinen vitsi. Viittomakielen tulkin ammattietiikka ja vaitiolovelvollisuus ovat herkullisia aiheita, joista saisi vaikka minkälaisia vitsejä ja tarinoita!

---

Ensimmäinen aviokriisi

Kuuro pariskunta meni naimisiin. Avioliittonsa ensimmäisen viikon aikana he huomasivat, etteivät voineet keskustella makuuhuoneessa, kun valot oli sammutettu. Muutaman yön jälkeen vaimo ehdottaa ratkaisua kommunikaatio-ongelmista johtuviin ikäviin väärinkäsityksiin. "Kultaseni", hän viittoo. "Miksi emme sopisi muutamia yksinkertaisia merkkejä? Jos haluat seksiä, purista vasenta tissiäni yhden kerran. Jos et halua, purista oikeaa tissiäni yhden kerran." Aviomiehen mielestä idea oli loistava. Hän vastaa vaimolleen: "Hyvä ehdotus. Jos haluat seksiä, vedä hepistä yhden kerran. Jos et halua, vedä hepistä.....50 kertaa."

Voi virnu. Tämän vitsin on ihan varmasti keksinyt kuuleva!

---

Kuulo-ongelmia

Eräällä vanhemmalla herralla oli ollut hankalia kuulo-ongelmia useamman vuoden ajan. Hän meni lääkärille, joka onnistui hankkimaan hänelle kuulokojeet, joilla mies kykeni kuulemaan sataprosenttisesti. Kuukauden päästä mies palasi lääkärille kontrolliin ja lääkäri sanoi: "Kuulosi on loistava! Perheesi on varmasti riemuissaan siitä, että kuulet jälleen normaalisti." Vanha mies vastasi: "En ole kertonut heille vielä. Istun vain ja kuuntelen, kun he keskustelevat. Olen jo kolme kertaa muuttanut testamenttiani!"

Hauska, mutta tyypillinen esimerkki vitsistä, jossa huono kuulo on vitsin teemana. En usko, että tämä on kuurojen yhteisöstä lähtöisin. Kuuleminen ei ole kuuroille niin merkityksellinen asia, että siitä alettaisiin vääntää vitsejä.

---

Motelli

Kuuro pariskunta päätti yöpyä matkallaan motellissa. Matka oli väsyttävä, joten he menevät aikaisin nukkumaan. Keskellä yötä vaimo herättää miehensä päänsärkyä valittaen ja pyytää häntä hakemaan särkylääkettä auton hansikaslokerosta. Unenpöpperöisenä mies nousee ylös, laittaa aamutakin päälle ja lähtee parkkipaikalle. Hän löytää aspiriinin ja kääntyy takaisin motellille päin vain huomatakseen unohtaneensa, missä heidän huoneensa sijaitsee. Mies miettii hetken ja palaa autolle, laittaa kätensä torvelle, painaa sen alas ja odottaa.

"Tuuuuuuuuuuuuuuuut."

Pian motellin ikkunoihin syttyy valot - kaikkiin paitsi yhteen. Se on heidän huoneensa, tietenkin.

Tämäkin on kuurojen yhteisössä tunnettu ja hyvin suosittu vitsi. Tässä hiukan sorretaan kuulevia, mikä on usein teemana vitseissä, jotka ovat kuurojen itsensä keksimiä. Koska itse joudumme suurimman osan päivästämme elämään kuulevien ehdoilla, vitsien kautta saamme nauraa heille. Siis teille. Ha ha ha.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan vähän häiritsee tapa kirjoittaa kuuroista yhtenä ryhmänä - "kuurot ajattelevat näin" ja niin edelleen. Yksilöitähän me kaikki ollaan kuiteskin. Muuten tosi mielenkiintoista ja oiskin kiva lukea kaikkea muutakin ihan tavallisesta elämästä muutenkin kuin kuurous pääaiheena.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin kun henkilö ei oikein tunnukaan olevan täysin kuuro ;>

Signorina kirjoitti...

kiija: Kiitos kommentistasi. Ymmärrän mitä tarkoitat. Toki meissä on yksilöllisiä eroavaisuuksiakin, ja saatan yleistää aika rankalla kädellä. Minulla on silti vahva käsitys siitä, että nämä minun kokemani asiat ovat sellaisia, mihin jokainen kuuro elämässään törmää. Mutta se, että miten jokainen ratkaisee kulloisenkin tilanteen, on yksilöllistä.

ano nyymi: Aah. Sinä. *käsi dramaattisesti otsalla* Miksi epäilet minua? Voin faksata lääkärintodistukseni ;>

Anonyymi kirjoitti...

Minä - voithan kirjoittaa tähän mitä huvittaa - ja tosiaan huvittaa ,> Ei se silti ole tae "oikeasta kuuroudestasi", ehkäpä olet vain wannabe-deaf...